fossielen opgraven

Dino fossielen

2 minuuts, 36 tweedes Lees

Deze dino fossielen zijn super simpel en erg leuk om te maken met kinderen die gek zijn op dinosaurussen.

Kinderen vinden dit fantastisch om te doen en al helemaal leuk is het om dino fossielen en botten te verwerken in een thema kinderfeestje over dino’s.

:Laat de kinderen de fossielen en botten maken of maak deze van te voren en verstop ze in een zandbak. Geef de kinderen een kwastje en laat ze de fossielen en botten opgraven net zoals een echte paleontoloog doet.

Wat heb je nodig:

  • 2 kopjes Bloem
  • 1 kopje zout
  • 1 kopje water
  • 1 eetlepel zonnebloemolie of olijfolie of babyolie
  • Kwastje (optioneel)
  • Zand (optioneel)
  • Vormpjes of figuurtjes van een dino (alleen nodig als je een fossiel wilt maken)

Met deze hoeveelheden maak je zoutdeeg voor 2 à 3 kinderen. Je kunt het recept heel makkelijk aanpassen naar hoeveel zout

deeg je nodig hebt; de verhouding is altijd 2 delen bloem, 1 deel zout en 1 deel water, plus een eetlepel (zonnebloem)olie per 2 kopjes bloem om het deeg zacht en soepel te maken.

  1. Mix de bloem en het zout door elkaar in een kom.
  2. Voeg het water en de olijfolie toe en kneed alles tot je een mooie, soepele bal hebt. Is het brooddeeg te plakkerig, dan voeg je nog wat bloem toe. En als het te droog is, doe je er wat water bij.
  3. Je hoeft het zoutdeeg niet meer te laten staan, maar kunt er gelijk mee knutselen!

Hoe maak je een fossiel?

Pak een dino figuurtje en druk deze in het deeg. Maak er een mooi rondje omheen. Wil je poot afdrukken? Dan druk je de pootjes van de dino in het deeg.

dino pootafdruk

Botten en tanden:

Kneed het deeg goed door en vorm met je handen de vorm van een bot of een tand.

zoutdeeg fossielen

Klaar met het deeg?

Dan is het nu tijd om het deeg af te bakken

Je kunt zoutdeeg op twee verschillende manieren hard laten worden; door het aan de lucht te laten drogen of door het zoutdeeg te bakken in de oven.

Zet de oven voor het zoutdeeg op 100 graden.

Afhankelijk van de dikte van de creaties zijn ze na zo’n één tot drie uur klaar. In het geval van hele dikke, grote zoutdeeg figuren duurt het soms wat langer.

Je kunt testen of het brooddeeg hard is door er met een vork op te duwen.

Als het deeg nog ‘veert’ dan is het nog niet klaar en moet je het nog wat langer laten bakken.

Zoutdeeg bewaren

Zijn de kinderen uitgespeeld, maar heb je nog zoutdeeg over? Of wil je het brooddeeg een avond van te voren maken? Verpak het dan luchtdicht – in vershoudfolie bijvoorbeeld – en leg de bol in de koelkast.

Als je het goed verpakt dan kun je het zoutdeeg ongeveer een week bewaren. Laat het zoutdeeg wel eerst even op kamertemperatuur komen als je er weer mee gaat knutselen. En voeg er eventueel nog een klein beetje water aan toe om het weer soepel te maken als het een beetje droog is.

Liever een ander kleurtje?

Je kan het zoutdeeg ook verven in verschillende kleuren en aflakken is ook mogelijk. maak er wat moois van!

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *